PYETJE PERGJIGJE DOKTORI
Turmeriku Anti-inflamatori i fuqishëm në luftën kundër kancerit

Alzhaimeri, artriti, kanceri dhe depresioni parandalohen dhe kurohen me Turmerik!

Erëzat kanë një histori të gjatë në përdorimin si kurë tradicionale për trajtimin e një numri të madh të problemeve të shëndetit. Edhe pse ka erëza të ndryshme që ofrojnë lloje të ndryshme të përfitimeve, turmeriku  është padyshim më i famshmi dhe më efektivi, pasi gjithnjë e më shumë ekspertët arrijnë të na provojnë aftësinë e tij për të shëruar shumë sëmundje.

Në këtë artikull do t’ju tregojmë gjithçka që ju nevojitet të dini rreth kësaj erëze magjike me vlera të pabesueshme. 

Historia e Shafranit  të  Indisë (Turmeriku)

Vëndase në Indi,  turmeriku është një erëz që vjen nga rrënja e “Curcuma longa”. Për mijëra vjet, kjo erëz është përdorur si një ilaç popullor në Azinë Jugore për trajtimin e astmës dhe kollës, ndërsa ekstrakti i saj në ujë të nxehtë është konsumuar  për të zvogëluar inflamacionin. Kjo erëz e artë është përdorur  gjithashtu në rastin e problemeve  të mëlçisë,  bllokimeve, ulçerave dhe verdhëzës.

Përveç përdorimit të saj si një erëz me veti shëruese, Shafrani i Indisë është përdorur gjithashtu edhe si vlerë kulturore  dhe shpirtërore. Kjo erëz është e lidhur me pjellorinë dhe prosperitetin, ndaj kjo ishte  arsyeja kryesore pse ajo përfaqësonte një fat të mirë dhe zakonisht ishin pjesë e ceremonisë maresore që zbukuronte nuseve  para ceremonisë së martesës.

Shafran i Indisë dhe Kurkumini

Para së gjithash, është shumë e rëndësishme të bëhet dallimi midis “shafranëve” dhe “kurkuminës”. Siç kemi thënë më parë, shafran i Indisë është erëz që rrjedh nga rrënja e bimës ‘Curcuma longa’. Ashtu si çdo bimë tjetër, shafran i Indisë përmbanë  fitonutrientë, dhe një nga përbërësit e saj më të dobishëm quhet kurkumin.

Falë kurkuminës, shafranët kanë aftësinë për të zvogëluar inflamacionin, për të lehtësuar simptomat e artritit dhe për të parandaluar sëmundjet e lëkurës dhe madje edhe Alzheimerin.

Edhe pse shumë njerëz përdorin fjalët kurkumin dhe Shafran i Indisë në mënyrë të ndërsjelltë, mbani në mend se kurkuma është vetëm një substancë midis substancave të tjera të dobishme që gjenden në shafranin  e Indisë.

Përfitimet shëndetësore të turmerikut

Është treguar shkencërisht  se Turmeriku  mund të ofrojë shumë përfitime:

-Mbron shëndetin kardiovaskular

-Parandalon diabetin

-Trajton depresionin

-Trajton astmën

-Zvogëlon inflamacionin etj...

Shafran i Indisë ka një përmbajtje të lartë të vitaminës C dhe vitaminës B6 dhe është një burim i madh i magnezit, kaliumit dhe manganit.

Turmeriku  për Alzhaimerin

Akademia Indiane e Neurologjisë kreu një studim që tregoi se Turmeriku  është një trajtim premtues për sëmundjen e Alzheimerit. U tregua se Shafran i Indisë përmban një përbërës të njohur si aromati - turmerone që ka aftësinë për të rritur sasinë e qelizave nervore të individit që e konsumonë  atë, duke trajtuar kështu sëmundjet neurodegjenerative si Alzhaimeri.

Turmeriku  për Artritin

Për shkak të vetive të fuqishme anti-inflamatore, Turmeriku  mund të lehtësojë efektivisht simptomat e artritit. Për shkak të aftësisë së tij për të bllokuar citokinet dhe enzimat inflamatore, turmeriku  mund të parandalojë efektivisht inflamacionin e shkaktuar nga artriti. Shumë njerëz pohojnë se pas marrjes së një shtese me turmerik , ata përjetuan një përmirësim të dukshëm në zvogëlimin e dhimbjeve dhe lehtësimin e lëvizjeve.

Turmeriku  për Kancerin

Është vërtetuar se turmeriku  ka aftësinë për të vrarë qelizat kanceroze. Shoqata Amerikane e Shkencave Farmaceutike kreu një studim që tregoi se kurkumini që përmban turmeriku  mund të pengojë rritjen e tumoreve duke vrarë qelizat kanceroze. Turmeriku  mund të ofrojë rezultate edhe më të mira se kimioterapia, sepse nuk dëmton qelizat e shëndetshme, por vetëm qelizat kanceroze.

Turmeriku  për depresionin

Shafran i Indisë është një anti-depresiv efektiv natyral. Sipas një studimi të publikuar nga Gazeta Indiane e Shkencave Farmaceutike, kurkumini që përmban turmeriku  mund të reduktojë efektivisht simptomat depresive të shkaktuara nga stresi kronik. Kjo është për shkak se kurkumini ka aftësinë për të rivendosur natyrshëm nivelet e dopaminës dhe serotoninës.

Rritja e turmerikut natyrshëm

Duhet të përmendim se kurkumini, përbërësi aktiv tek turmeriku, nuk është shumë “i disponueshëm”. Me fjalë të tjera, është e vështirë për trupin tonë që ta tresë  atë. Trupi ynë e metabolizon kurkumin aq  shpejtë sa që sistemi ynë i tretjes nuk është në gjendje të marrë përfitimet maksimale prej tij. Pra, në mënyrë që të marrin rezultatet më të mira, rekomandohet të konsumohet bashkimi i turmerikut  me piper të zi. Piper i zi përmban piperinë, nje kompleks që ngadalson vetitë e tretjes dhe e bën trupin me efektiv në tretjen e  ushqyesve. Në këtë mënyrë, trupi do të ketë kohë të mjaftueshme për të tretur kurkuminin në mënyrë efektive, duke siguruar që të merren  përfitimet maksimale prej turmerikut.

Sa turmerik nevojitet të merret  çdo ditë?

Këto doza rekomandohen nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Marylandit dhe i referohen të rriturve:

-Rrënjët e prera: 1.5 deri në 3 g në ditë

- Rrënja e thata, pluhur: 1 deri në 3 g në ditë

- Tretjet  (1: 2): 15 deri në 30 pika, 4 herë në ditë

-Pluhur i standardizuar (kurkumin): 400 deri 600 mg, 3 herë në ditë

-Ekstrakt i lëngshëm (1: 1):  30 deri në 90 pika në ditë.


Turmerik rrënjë dhe pluhur gjeni në rrjetin e dyqaneve Neranxi.
SHKARKO GAZETEN E MUAJIT
gazeta