Search
Close this search box.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

A ekzistojnë ushqime që ulin oreksin? Studimet konfirmojnë disa të vërteta dhe mite

Një nga cilësitë më të kërkuara në një ushqim nga ata që synojnë të humbin peshë, është efekti dekurajues në stimulimin e oreksit, i cili mund t’ju ndihmojë të hani më pak. Por a ekziston vërtet? Me fjalë të tjera, a ka ushqime që kanë një efekt ngopës më të theksuar se të tjerët dhe cilat do të ishin të preferueshme?
Një artikull i gjatë i BBC-së përpiqet t’i përgjigjet pyetjes, i cili bën një bilanc të asaj që është zbuluar vitet e fundit, veçanërisht për disa ushqime shumë të njohura.

 

Ndër këto, para së gjithash janë ushqimet pikante, si speci djegës dhe xhinxheri, të cilat në disa studime mbi kafshët kanë treguar një aktivitet të caktuar të këtij lloji. Megjithatë, shpjegon Gary Frost i Kolegjit Imperial në Londër, në ato kërkime kafshët u ushqyen me një sasi joproporcionale ushqimi dhe pothuajse me siguri mungesa e mëvonshme e urisë do t’i atribuohej kësaj. Për të kuptuar nëse ishte kështu, Mary-Jon Ludy, profesoreshë i të ushqyerit në Bowling Green State University në Ohio, eksperimentoi me veten efektin e shtimit të specave djegës rregullisht në vaktet e saj (në sasi të arsyeshme dhe të pranueshme sipas zakoneve amerikane). Pastaj ajo përsëriti të njëjtin test me 25 vullnetarë, të cilët morën kapsaicin (përbërësi aktiv në spec djegës) përmes supës me domate për gjashtë vakte, më pas kaluan katër orë e gjysmë në laborator, ndërsa studiuesit matën shpenzimin e kalorive dhe oreksin e tyre.

Rezultati, i publikuar në Physiology & Behaviour, ishte se kur vullnetarët kishin marrë një gram speca djegës me një vakt, në orët në vijim ata dogjën dhjetë kalori më shumë se grupi i kontrollit: një vlerë e parëndësishme. Por, mbi të gjitha, u shfaq një ndryshim midis atyre që hanin ushqim pikant dhe atyre që e bënin atë mesatarisht jo më shumë se një herë në muaj. Ky i fundit kishte qenë më pak i uritur dhe në vaktin e dytë, kishte marrë mesatarisht 70 kalori më pak se i pari. Kjo tregon se shumë varet nga zakonet, por mbi të gjitha, se edhe kur shihet një efekt, në përgjithësi është i vogël dhe jetëshkurtër. Për më tepër, në këtë drejtim shkon edhe një meta-analizë e detajuar e publikuar në Nutrients, e cila shqyrtoi 32 studime mbi lidhjet midis oreksit dhe kapsaicinës ose çajit jeshil, duke treguar se nuk ka asnjë lidhje të ngushtë.

 

 

Një tjetër protagonist është kafeja, e cila në disa studime ka treguar njëfarë efekti në zbrazjen e stomakut, por që sipas disa meta-analizave nuk ndikon në ndjenjën e urisë. Në situata specifike, shpjegojnë ekspertët, konsumimi i kafesë mund të shoqërohet me një ulje prej 100-200 kalori në ditë. Por edhe kjo është një vlerë që nuk bën ndonjë ndryshim të madh në peshë.

Pastaj janë fibrat, ndoshta kategoria më e akredituar e lëndëve ushqyese si lëndë ushqyese ngopëse. Fatkeqësisht, edhe një herë, shumë studime tregojnë se efekti në ngopje arrihet vetëm me konsum të rregullt. Zakonisht, në fakt, sasia e rekomanduar është rreth 30 gramë në ditë, por sasia e konsumuar në fakt ndalon në 15. Nëse respektohen 30 gramë, mund të ketë një efekt në oreks, i cili në çdo rast është jetëshkurtër.

Për sa i përket proteinave, ka pak studime dhe një nga më të cituarit për efektin e ngopjes është tashmë shumë i vjetër, nga viti 2005, i vogël në përmasa dhe i pamjaftueshëm për të nxjerrë përfundime përfundimtare. Shkon pak më mirë me ujin: sipas një studimi të vitit 2010, ata që pinë dy gota para vaktit mund të jenë më pak të uritur, por, edhe një herë, ky është një efekt krejtësisht kalimtar.

 

 

Prandaj duket e pamundur që disa ushqime ose pije t’ju ndihmojnë të hani më pak. Dhe fakti nuk është për t’u habitur sepse, nga pikëpamja evolucionare, qeniet njerëzore janë të programuara për të ngrënë sa të munden, duke grumbulluar kalori për momentet kur ushqimi nuk është i disponueshëm dhe duke mbajtur peshë të qëndrueshme dhe për të mos i humbur ato. Rreziku më i madh është në fakt dobësimi dhe jo uria, sepse rrezikon aftësitë mbrojtëse dhe rrit ndjeshëm rrezikun e nënshtrimit ndaj ndonjë infeksioni.

Përveç kësaj, ka një veçori që e bën të qartë se sa naive janë përpjekjet për të gjetur ushqime që ulin oreksin: siç i kujtoi BBC-së, Martin Kohlmeier, një nutricionist në Shkollën Gillings të Shëndetit Publik Global në Karolinën e Veriut, BBC, sistemi që rregullon urinë, ngopjen dhe dëshirën për ushqim është një nga më komplekset në trupin e njeriut. Dhe përveç kësaj, sigurisht që ka edhe aspekte psikologjike: të perceptosh një erë ose të shohësh një ushqim (të mirëpritur) në vetvete shkakton një kaskadë komplekse ngjarjesh, ashtu siç është demonstruar ndodh kur lexon një mbishkrim që tregon se një ushqim i caktuar ‘mbush’: njeriu priret të hajë më pak se kur sheh një ushqim që tregon se ushqimi në fjalë është ‘i lehtë’.

E vetmja gjë që mund të bëni është të keni gjithmonë një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar, të përpiqeni t’i siguroni trupit gjithçka që i nevojitet në çdo kohë, duke shmangur çekuilibrat e rrezikshëm dhe duke u përpjekur të mos konsumoni kalori më të mëdha se ato që nevojiten realisht.

Lini nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *