Search
Close this search box.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Çokollata, pse na pëlqen kaq shumë dhe ku mund ta gjejmë cilësinë maksimale?

Sipas shkencës, është lubrifikimi i yndyrave që përcakton ndjenjën e kënaqësisë kur hamë një copë çokollatë.

Sa herë që hamë qoftë edhe copë, ndjejmë një ndjesi kënaqësie. Qoftë e ëmbël apo e hidhur, shija e saj është e pazëvendësueshme, ashtu si edhe aroma. Për çfarë po flasim? Është çokollata, një ushqim që rrjedh nga farat e pemës së kakaos. I përhapur dhe i vlerësuar në të gjithë botën, ai ka një histori që daton që nga kohërat e lashta.

Por pse na pëlqen kaq shumë?

 

Një studim i kryer në SHBA na e zbulon atë që ka deshifruar procesin fizik që qëndron në themel të kësaj kënaqësie.
Ekipi hulumtues nga Universiteti i Leeds, MB, i publikuar nga ACS Applied Materials and Interface, u fokusua në ndjesinë dhe strukturën e çokollatës, duke analizuar çokollatën e zezë, kundrejt ndërveprimit me një sipërfaqe që i ngjan gjuhës, në 3D. Për ta bërë këtë, përveç imazhit, ai përdori teknika analitike nga tribologjia, shkenca që analizon mënyrën se si sipërfaqet dhe lëngjet ndërveprojnë me njëra-tjetrën, nivelet e fërkimit midis tyre dhe rolin e lubrifikimit, në këtë rast pështymë.

Duke ekzaminuar çdo fazë, ekipi deshifroi procesin fizik që ndodh në gojë kur hahet një copë çokollatë, e cila ndryshon nga forma e ngurtë në të emulsifikuar. Siç shpjegojnë studiuesit, në momentet e para ndjesia e kënaqësisë bazohet në mënyrën se si lubrifikohet ky ushqim, si nga përbërësit e vetë çokollatës ashtu edhe nga pështyma apo nga kombinimi i dy faktorëve.

Në këtë kuptim, yndyra luan një rol kyç kur një copë çokollatë bie në kontakt me gjuhën. Pas këtij ndikimi të parë, grimcat e ngurta të kakaos çlirohen dhe bëhen të rëndësishme përsa i përket ndjeshmërisë së prekjes. Pra, kur çokollata kontakton gjuhën, ajo lëshon një shtresë yndyrore që mbulon gjuhën dhe sipërfaqet e tjera në gojë. Dhe është ky film që rikthen ndjenjën e këndshme.

 

Çokollata e zezë

Në bazë të përqindjes së kakaos (mund të variojë nga 70% në 100%, në të cilën sheqeri mungon totalisht) çokollata mund të ketë një ngjyrë pak a shumë të errët dhe në të njëjtën kohë një shije pak a shumë të hidhur.
E zeza, në veçanti, është e pasur me minerale, duke përfshirë magnezin, hekurin dhe kaliumin, por mbi të gjitha përfaqëson një nga burimet ushqimore më bujare të flavonoideve, antioksidantëve të pranishëm në ushqimet me origjinë ose prejardhje bimore (kakao, çaj, verë, etj. .) të cilat kufizojnë efektet negative të lidhura për shembull me kolesterolin, hipertensionin dhe inflamacionin sistemik.

Ndër antioksidantët e pranishëm në kakao ka edhe epicatekin, një flavonoid që kontribuon në relaksimin e enëve të gjakut dhe forcimin e kapacitetit total antioksidues të gjakut, si dhe polifenolet që luajnë një rol mbrojtës ndaj sistemit kardiovaskular dhe metabolizmit, si dhe përmirësojnë qarkullimin e gjakut.

Ku mund të gjejmë çokollatën më cilësore
Valhrona është marka më e famshme në botë për cilësinë maksimale të çokollatës që prodhon. Kjo çokollatë është në varietete të ndryshme, disponibël në treg për klinentë dhe biznese.
Mund ta gjeni në rrjetin e dyqaneve “Neranxi Organic Market”.

 

Lini nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *