Search
Close this search box.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Dieta OMAD! A është e shëndetshme dieta që përfshin një vakt në ditë?

Kjo dietë po fiton gjithnjë e më shumë ndjekës. Por cilat janë efektet reale në shëndet?

Dieta OMAD po pushton gjithnjë e më shumë njerëz. Emri është në fakt akronimi i anglishtes One Meal A day. Pyetja që lind nuk është vetëm nëse është efektive për humbjen e peshës, por edhe cilat janë efektet e saj në shëndetin e përgjithshëm, sidomos kur ndiqet për një periudhë të gjatë kohore.

Si funksionon dieta OMAD?

Dieta OMAD përfshin vetëm një vakt në ditë, i cili mund të konsumohet në një orë. Prandaj është një agjërim i vërtetë prej 23 orësh në ditë. Nuk ka indikacione për ushqimet që mund të hahen, aq më pak kohën në të cilën duhet të hahet. Zgjedhja është e lirë në të dyja rastet. Nuk ka ushqime për të shmangur apo për të preferuar. Nuk ka rëndësi as sasia e kalorive. Këshilla, megjithatë, është që të përfshini porcione frutash dhe perimesh në një vakt në ditë. Në këtë mënyrë do të kemi vitamina, kripëra minerale, antioksidantë dhe fibra, të cilat janë kaq të rëndësishme për mirëqenien tonë.

 

Këshilla përpara se të filloni dietën OMAD

Është më sfiduese se zakonisht të kalosh nga tre deri në pesë vakte në ditë, në një vakt të vetëm ushqimi. Pra, një këshillë tjetër është të vazhdoni hap pas hapi dhe të mos filloni kurrë dietën OMAD papritur. Një paralajmërim tjetër i rëndësishëm është që gjithmonë të flisni me mjekun tuaj përpara se të filloni një dietë të këtij lloji. Në fillim, mund të jetë e dobishme të filloni të kufizoni orët kur mund të hani në tre ose katër, në vend të vetëm një.

Është një dietë që shkon mirë me ata që kanë një jetë intensive dhe të ngarkuar. Përgatitja e vetëm një vakti në ditë, në fakt, kursen shumë kohë.

Cilat mund të jenë efektet e dobishme të dietës OMAD në shëndet?

Reduktimin e kalorive
Duke ngrënë vetëm një herë në ditë, edhe pa kufizime, ulja e marrjes së kalorive është mjaft e thjeshtë. Edhe nëse hani deri në ngopje të madhe, do të jetë e vështirë të arrihet numri i kalorive që hamë në tre deri në pesë vakte. Duke pasur vetëm 60 minuta në ditë për të ngrënë, menjëherë hasni kufizime fizike: është pothuajse e pamundur të kaloni 1000 kalori. Për më tepër, duke qenë në gjendje të hani atë që dëshironi, është e lehtë të ndiheni të ngopur dhe të kënaqur.

Efekti në sheqerin në gjak

Nëse përdoret për disa ditë ose më së shumti disa javë mund të ndihmojë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak. Duke ngrënë vetëm një herë në ditë, do të kemi vetëm një kulm glicemik në ditë, ndër të tjera për një periudhë mjaft të shkurtër kohe. Kjo ndihmon si njerëzit që jetojnë me diabet të tipit 2, ashtu edhe ata me paradiabetikët ose sindromë metabolike.

Ndihmon trupin të largojë më shpejt mbetjet dhe toksinat

Teknika e agjërimit me ndërprerje i mundëson trupit të aktivizojë mekanizmin e autofagjisë. Në praktikë, trupi shtyhet të “hajë” qelizat dhe mbetjet e veta të dëmtuara. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të disa sëmundjeve serioze. Për momentin, megjithatë, nuk ka asnjë provë të qëndrueshme shkencore për këtë pikë.

Cilat mund të jenë efektet negative të dietës OMAD në shëndet?

Jo të gjithë mund të ndjekin një dietë të tillë. E përsërisim edhe një herë se përpara se të filloni këtë skemë ushqyese është e nevojshme të bisedoni me mjekun ose një nutricionist.

Efektet kryesore të padëshiruara të këtij regjimi janë ato tipike të agjërimit, d.m.th. dobësi, të përziera dhe marramendje. Zakonisht kalojnë pas disa ditësh. Nëse kjo nuk ndodh, duhet të ndaloni menjëherë dietën OMAD dhe të flisni me mjekun tuaj.

Kini kujdes nëse merrni medikamente

Disa njerëz duhet të marrin ilaçe me stomak plot disa herë në ditë. Në këtë rast duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm. Në përgjithësi, kjo dietë nuk është për ju. Nëse absolutisht dëshironi ta provoni, është e detyrueshme të flisni me mjekun ose specialistin tuaj për të kuptuar nëse ka mundësi për ta vlerësuar si opsion. Përndryshe, mos e ndiqni këtë dietë.

Mund të jetë e vështirë për të ushtruar

Bërja e aktivitetit fizik me stomakun bosh është shumë e ndërlikuar. Këshilla e disa ekspertëve të fitnesit është të ndiqni dietën OMAD çdo dy ditë, në mënyrë që të stërviteni në ditët që ushqeheni normalisht. Problemi lind edhe në ushtrimin afër kohës kur mund të hani. Në përgjithësi, duke qenë në gjendje të hani vetëm një herë në ditë, stomaku mund të jetë shumë i mbushur.

Kufizimi i tepërt i kalorive

Nëse ndjekim dietën për disa ditë, nuk kemi pse të shqetësohemi. Megjithatë, në planin afatgjatë, trupi mund të mësohet me këtë mënyrë të ushqyeri. Nëse në fillim jemi të uritur dhe në orën në dispozicion përpiqemi të hamë sa më shumë ushqim, pasi mësohemi rrezikojmë një kufizim kronik të kalorive. Kjo nuk është e mirë për një sërë situatash. Para së gjithash, mund të na mungojnë makronutrientët e rëndësishëm, nga ana tjetër rrezikojmë të mos humbasim më shumë peshë. Kufizimi kronik i kalorive në fakt ul funksionalitetin e metabolizmit.

Kujdes nëse keni vuajtur nga çrregullimet e të ngrënit

Të gjitha regjimet që përfshijnë agjërimin nuk duhet të ndiqen nga ata që kanë vuajtur nga çrregullime të të ngrënit. Kjo dietë shtesë ofron një periudhë prej një ore në të cilën mund të hani gjithçka. Pra, nëse një person ka vuajtur nga sëmundje si anoreksia dhe bulima duhet të qëndrojë larg dietës OMAD. E njëjta gjë vlen edhe për ata që i nënshtrohen ngrënjes së tepërt, pra nga qejfet e pakontrolluara. Nëse dëshironi të ndiqni këtë regjim, bëjeni atë vetëm nën mbikëqyrjen e rreptë mjekësore.

Kini kujdes nëse vuani nga sindroma e zorrës së irrituar

Njerëzit që jetojnë me sindromën e zorrës së irrituar gjithashtu duhet të jenë të kujdesshëm. Alternimi midis agjërimit dhe marrjes së sasive të mëdha të ushqimit në një kohë të shkurtër mund të çojë në çrregullime të tilla si diarre ose kapsllëk kokëfortë.

Lini nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *