Search
Close this search box.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Ja cila është dieta e duhur për të jetuar më gjatë

Kështu na thotë Universiteti prestigjioz amerikan i Harvardit i cili ka rishikuar dieta të ndryshme. Çuditërisht, dietat që kanë edhe ushqime me origjinë shtazore janë më të mira se ato që nuk kanë

Dieta e duhur ul rrezikun e vdekjes nga çdo shkak me gati 20 për qind. Lajmi përmbahet në një studim të Universitetit të Harvardit në Shtetet e Bashkuara. Fituesit janë dietat që përfshijnë një konsum të madh të drithërave, frutave, perimeve, arrave dhe bishtajoreve. Ata që konsumojnë këto ushqime ulin shanset për të zhvilluar sëmundje të mëdha, si kanceri, sëmundjet kardiovaskulare, respiratore dhe neurodegjenerative. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën shkencore JAMA Internal Medicine.

Rëndësia e përfshirjes së ushqimit cilësor

Me pak fjalë, sipas studiuesve, në fakt do të mjaftonte që këto ushqime të futeshin çdo ditë për të jetuar më gjatë. Dr. Frank Hu, autor i studimit, e konsideron atë një lajm të mirë. Ushqimet që ju bëjnë të jetoni më gjatë janë të shumta dhe mund të kombinohen lehtësisht së bashku. “Kjo qasje ndaj të ushqyerit lejon shumë fleksibilitet kur bëhet fjalë për krijimin e modeleve tona të të ushqyerit të shëndetshëm,” thotë Hu. Ato mund të përshtaten sipas preferencave ushqimore të secilit person, kushteve shëndetësore dhe kulturës”.

Dieta e duhur: më të mirat janë DASH dhe mesdhetare

 

Duke qenë se secili mund të ndërtojë modelin e tij ushqimor, dietat më të mira janë pikërisht ato që përfshijnë këto ushqime. Dy më të mirat janë sërish DASH dhe Mesdheu. E mirë është edhe dieta gjysmë vegjetariane, e cila përfshin doza ushqimesh që rrjedhin nga bota e kafshëve dhe e peshqve. DASH është një dietë e zhvilluar nga një ekip multidisiplinar për të kufizuar presionin e gjakut. Është shumë e ngjashme me dietën mesdhetare. Në praktikë është përpunimi i tij, i studiuar posaçërisht për ata që vuajnë nga hipertensioni.

Hulumtimi i duhur i dietës nga Universiteti i Harvardit

Studiuesit mblodhën të dhëna mbi zakonet dietike të 75,000 grave mbi moshën 30 vjeç në Studimin e Shëndetit të Infermierëve dhe më shumë se 44,000 burrave mbi moshën 40 vjeç në studimin 36-vjeçar pasues të profesionistëve shëndetësorë. Asnjë prej tyre nuk kishte sëmundje kardiovaskulare në fillim të studimit dhe pak ishin duhanpirës. Të gjithë pyetësorët plotësoheshin çdo katër vjet.

Cilat janë 4 modelet e analizuara?

Shkencëtarët vlerësuan pjesëmarrësit në secilin nga katër indekset e modeleve dietike. Këto programe ishin:

– Dieta mesdhetare. Përveç ushqimeve me origjinë bimore, ai siguron yndyrna të shëndetshme, si vaj ulliri ekstra i virgjër dhe ato që përmbahen në peshkun me vaj. Ka sasi të vogla të mishit dhe produkteve të qumështit.
– Dieta vegjetariane. Synoni të shmangni ushqimet me origjinë shtazore, madje edhe ato më të shëndetshmet si peshku.
Ushqimi i shëndetshëm bazuar në rekomandimet
aktuale në Shtetet e Bashkuara. Bëhet fjalë për ushqime të shëndetshme me bazë bimore dhe reduktim të mishit të kuq dhe të përpunuar. Ata gjithashtu janë kundër konsumimit të sheqerit, yndyrave jo të shëndetshme dhe alkoolit.

Indeksi alternativ i një diete të shëndetshme

Kjo dietë është zhvilluar nga shkencëtarët e Harvardit. Ai rekomandon ushqime me origjinë bimore dhe konsum të moderuar të alkoolit. Ajo sugjeron gjithashtu reduktimin e mishit të kuq dhe të përpunuar dhe pijeve me sheqer.

Përqindjet e uljes së rrezikut

Duke analizuar të dhënat, studiuesit zbuluan se rreziku i vdekjes së parakohshme u reduktua deri në 20% te pjesëmarrësit që ndoqën me besnikëri një kombinim të planeve dietike të lartpërmendura. Përveç kësaj, gjasat për të vdekur nga sëmundje të mëdha kronike janë ulur ndjeshëm. Kështu, pjesëmarrësit kishin:

– 6-13% më pak mundësi për vdekje nga shkaqe kardiovaskulare
– 7-18% më pak rrezik për të vdekur nga kanceri
– 7% më pak rrezik për të vdekur nga sëmundje neurodegjenerative
– 35-46% më pak gjasa për të vdekur nga sëmundjet e frymëmarrjes.

Nuk është kurrë vonë për të ndryshuar dietën tuaj

“Këto rezultate vijnë nga një studim i vullnetarëve me një moshë mesatare mbi 50 vjeç. Ata sugjerojnë se nuk është kurrë vonë për të adoptuar zakone të shëndetshme të të ushqyerit. Ato tregojnë gjithashtu se përfitimet e një diete të shëndetshme janë të konsiderueshme dhe lidhen me një gamë të gjerë sëmundjesh. Njerëzit mund të ndjekin çdo dietë që dëshirojnë. Për sa kohë që thelbi janë ushqimet me bazë bimore dhe përmbajnë pak mish të kuq, mish të përpunuar, sheqer dhe kripë,” përfundon Dr. Hu.

Lini nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *