Search
Close this search box.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Street Food Gourmet: cilat produkte duhen ofruar për të tërhequr klientët

 

Nga Michele Bufano, Masterchef në Institutin Kulinar Neranxi

 

Çfarë do të thotë të hapësh një biznes ushqimi në rrugë?

Ndryshe nga sa besojnë shumë, përkufizimi i ushqimit në rrugë nuk përfshin vetëm format e kateringut që përdorin karroca të lëvizshme, furgona ose kamionë ushqimorë. Ushqimi i rrugës përfshin edhe aktivitetet klasike të restorantit me vendndodhje fikse që nuk ofrojnë mundësinë e konsumimit në tavolinë apo në banak dhe ndodhen brenda ambienteve tregtare. Emëruesi i përbashkët i të gjitha këtyre bizneseve është lloji i produktit të shitur, i cili mund të hahet rehat në rrugë. Panorama e ushqimit në rrugë është shumë më e gjerë nga sa mund ta imagjinoni dhe ushqimi në rrugë nuk është aspak një trend i viteve të fundit. Përkundrazi, është një nga format më të vjetra të ushqimit: disa ekspertë e gjurmojnë atë në Egjiptin e Lashtë. Praktika e shitjes së ushqimit për konsum në rrugë është pra të paktën dhjetë mijë vjet e vjetër. Format e para të ushqimit në rrugë datojnë në Egjiptin e Lashtë

Analizoni vendndodhjet dhe objektivat

Një biznes ushqimi në rrugë (natyrisht) është një formë e ushqimit. Ka veçoritë e veta, por kur vendosni të futeni në aventurën e krijimit të formatit tuaj të ushqimit në rrugë, duhet të respektoni të gjitha rregullat bazë të nevojshme për të nisur dhe menaxhuar me sukses çdo restorant. Kur e gjeni veten duke zgjedhur produktin për të shitur, mos bëni kurrë gabim të filloni nga ajo që ju pëlqen ose nga ajo që dini të gatuani më mirë. Përpara se të vendosni se cili do të jetë produkti kryesor i formatit tuaj, është e nevojshme të bëni një analizë të saktë të zonës në të cilën do të punoni. Në fakt ju duhet të krijoni një plan biznesi, si për çdo aktivitet tjetër produktiv.

 

Filloni duke pyetur veten se cilat janë shijet dhe tendencat e reja në vend? A ka produkte tipike që mund t’i shfrytëzoni ndërsa përmirësoni territorin? Cilat janë karakteristikat e zonës së ujëmbledhësit? Cilat persona të markave përbëjnë audiencën tuaj të synuar?

Këshilla që duhet ndjekur për të ndërtuar menunë e një biznesi ushqimor në rrugë është e njëjtë me atë që vlen për çdo restorant.

Duke bërë këtë, nuk do të rrezikoni të gjeni veten duke ofruar një produkt që mund të jetë shumë i mirë dhe i bërë me kujdes, por që nuk plotëson shijet dhe nevojat e njerëzve që gravitojnë rreth biznesit tuaj. Ushqimi që shisni nuk duhet të pëlqehet nga ata që e gatuajnë, por nga ata që e konsumojnë Rroftë konkurrencaNë vendin ku keni ndërmend të hapni biznesin tuaj, a ka restorante të tjera dhe në veçanti biznese të tjera që shesin ushqime në rrugë? Ky është një lajm i madh! Ju mund të studioni se çfarë ofrojnë konkurrentët dhe si funksionojnë ata.  Ja çfarë është e dobishme kur shikoni konkurrencën tuaj. Analizoni produktet dhe çmimet Monitoroni fluksin e njerëzve në aktivitete të tjera ushqimore në rrugë.Zbuloni se në cilat periudha kohore ndodhin blerjet e pikut.Vlerësoni vetë ushqimet e tyre.Mundohuni të merrni një ide të qartë se si janë klientët e tyre.I gjithë ky informacion është shumë i vlefshëm për ndërtimin e menusë tuaj të ushqimit në rrugë dhe për rrjedhojë zhvillimin e biznesit tuaj. Ju do të jeni në gjendje ta bëni planin tuaj të punës më të saktë dhe të zvogëloni marzhin e gabimit. Studioni punën e konkurrencës tuaj duke analizuar produktet, çmimet dhe klientët Si të zgjidhni produktetKur të keni një ide të qartë për objektivin, vendndodhjen dhe konkurrencën, do të jeni në gjendje të kuptoni se në cilat produkte të drejtoni vëmendjen tuaj. Deri më sot, ekzistojnë tre makro kategori të ushqimeve në rrugë që janë më të njohura dhe plotësojnë interesin dhe shijet e publikut. Produktet tradicionale. Për shembull picat, panzerotti, piadinat, maritozzi, arancini, fokaçia, krepat, mielli i qiqrave etj. Çdo rajon italian ka në traditën e tij të kuzhinës të paktën një produkt vendas të përshtatshëm për ushqim në rrugë. Produktet e shkrirjes. Ky është një trend në rritje të shpejtë vitet e fundit. Pas zgjedhjes së një produkti tradicional italian ose të huaj, ai kontaminohet me përbërës dhe teknika përgatitjeje karakteristike të territoreve të tjera. Le të marrim një shembull. Nja dy vjet më parë, një kompani italiane me të cilën punoj më kërkoi të krijoja uramaki, sushi tipik i kuzhinës japoneze, duke përdorur produktet e saj gjysëm të gatshme si përbërës për të pasuruar orizin. Formati ishte i suksesshëm dhe është ende shumë popullor sot.

Një nga arsyet pse ushqimi i rrugës fusion vlerësohet shumë është i lidhur me objektivin. Klientët që blejnë ushqim në rrugë janë shumë të ndryshëm nga ata të njëzet viteve më parë. Ata janë njerëz që duan të shijojnë shije të reja, janë kureshtarë, të kulturuar dhe kanë udhëtuar. Produkte të shëndetshme. Ky trend i fundit është shumë i fortë aktualisht. Gjithnjë e më shumë njerëz kur hanë duan të kënaqin shijen e tyre por edhe të jenë të sigurt se po i bëjnë mirë trupit. Sidomos nga pikëpamja e llojit të lëndëve ushqyese të përdorura. Produktet e pasura me vitamina, të lehta për t’u tretur, të cilat balancojnë më së miri proteinat, karbohidratet dhe yndyrnat kanë një fuqi të madhe tërheqëse. Dy rrugë për të zgjedhurKur hartoni menunë për një biznes të ushqimit në rrugë, ka dy rrugë që mund të ndiqni; Ai i produktit të vetëm, “më i thjeshti” nga pikëpamja organizative, përfshin identifikimin e një produkti të vetëm, për shembull sanduiçin, dhe realizimin e tij me një frymë inovative, duke ofruar shije dhe kombinime të ndryshme. Në mënyrë që të zgjidhni me inteligjencë mbushjet më interesante. Cilësia e përbërësve duhet të kujdeset me shumë vëmendje. Ato nuk mund të jenë vetëm sanduiçe. Për të vazhduar me shembullin që po japim, buka duhet të jetë gjithmonë e butë brenda dhe krokante nga jashtë, ndoshta në disa versione: miell i bardhë dhe fara, miell integral, oriz, bishtajore, karbohidrate të ulëta etj. Mbushjet duhet të përfshijnë produkte vendase dhe/ose të njohura si proshuta Norcia, mocarela e buallit nga Campania, domate qershi nga Piennolo del Vesuvio, Burrata di Andria, angjinarja nga Brindizi etj. Kombinimet duhet të marrin parasysh të gjithë elementët thelbësorë për krijimin e një pjate të mirë dhe të ekuilibruar: ngjyrat, teksturat, aroma. Edhe ushqimi i rrugës duhet të pushtojë pesë shqisat. Kur jeni gati të hapni një biznes ushqimi në rrugë, mund të zgjidhni midis produktit të vetëm ose ushqimit me temë në rrugë. Si një alternativë ndaj produktit të vetëmNuk doni të përqendroheni në një produkt të vetëm? Formati juaj i ushqimit në rrugë mund të jetë tematik. Për shembull, dedikuar produkteve tipike të një rajoni, duke ofruar pjata toskane, puliane, liguriane etj. Nëse punoni jashtë kufijve italianë mund të mendoni për një restorant “tricolor” me ushqime në rrugë që ofron pjatat më të njohura italiane për t’u ngrënë në rrugë jashtë vendit. Përderisa mund të konsumohen në rrugë pa shumë vështirësi.

 

Kujdes në procesin e prodhimit

Mos harroni se është gjithmonë e rëndësishme të studioni në detaje procesin e prodhimit. Secila nga pjatat tuaja do të duhet të kodifikohet duke shkruar një listë bazë, recetën që do t’ju ndihmojë ta bëni atë të riprodhueshme pa gabime, madje edhe nga njerëz të ndryshëm. Ky proces do t’ju ndihmojë të kuptoni fizibilitetin e menusë tuaj të ushqimit në rrugë. Duhet të siguroheni që kuzhina e objektit tuaj dhe hapësira që keni në dispozicion janë të mjaftueshme. Në disa raste kuzhina e lëvizshme e një kamioni ushqimor, veçanërisht nëse flasim për një menu që përfshin lloje të ndryshme produktesh, nuk mjafton. Disa biznese të ushqimit në rrugë përdorin një laborator tradicional (një kuzhinë të vërtetë) dhe bëjnë montimin përfundimtar dhe furnizimin me furgona. Një zgjidhje që mund të jetë e përshtatshme, por bëhet e shtrenjtë. Mos harroni gjithmonë se produkti ushqimor në rrugë duhet të ketë një kosto mesatare/të ulët për të qenë tërheqës. E cila redukton ndjeshëm marzhet tuaja të fitimit. Duhet të siguroheni që kuzhina e objektit tuaj dhe hapësira që keni në dispozicion janë të mjaftueshme

 

Në përmbledhje, një produkt i suksesshëm ushqimor në rrugë duhet të jetë tërheqës, i rafinuar, origjinal, në modë dhe i arritshëm përsa i përket kostos përfundimtare. Kjo është arsyeja pse, edhe kur flasim për ushqimin e rrugës, është e rëndësishme të llogaritni koston e ushqimit dhe ta përdorni atë në planifikimin e menusë. Kostoja e vlerësuar e ushqimit të produkteve tuaja ushqimore në rrugë do të jetë thelbësore për të kuptuar se cilat shpenzime mund ose nuk mund të përballoni dhe çfarë fitimesh mund të synoni. Së fundi, produktet tuaja për biznesin e ushqimit në rrugë duhet të përgatiten shpejt. Nëse është e vërtetë që kostoja përfundimtare duhet të jetë mesatare/e ulët, është po aq e vërtetë që duhet të jeni në gjendje të përsërisni çdo produkt në menu shpejt dhe me lehtësi të madhe. Vetëm në këtë mënyrë do të mund të shesësh shumë pjesë dhe të fitosh para. Më në fund, menuja juaj duhet të jetë e thjeshtë. Edhe nëse zgjidhni të hapni një biznes tematik të ushqimit në rrugë, nuk mund të mendoni të ofroni pesëmbëdhjetë produkte krejtësisht të ndryshme, sepse do të gjendeshit menjëherë në vështirësi nga pikëpamja operacionale dhe financiare. Vlerësoni me kujdes mundësinë e përdorimit të ushqimeve të shkëlqyera të shërbimit sa herë që mund të lehtësojnë procesin e prodhimit, të tilla si konservat psh. Ka një seri të tërë produktesh me cilësi të lartë të gatshme për t’u përdorur, ose që i janë nënshtruar një procesi prodhimi. Higjiena është thelbësorePjesa më e madhe e suksesit të një biznesi ushqimor në rrugë lidhet me higjenën. Ju gjithashtu mund të komunikoni cilësinë e produktit tuaj dhe cilësinë e tij përmes pastërtisë së stafit tuaj dhe kamionit tuaj ushqimor ose lokalit të ushqimit në rrugë. Një biznes që i kushton vëmendje higjenës fiton pikë në krahasim me konkurrencën dhe fiton besimin e klientëve. Ata do të kthehen me kënaqësi për të ngrënë tek ju. Konsumatorët janë gjithnjë e më të vëmendshëm ndaj këtij aspekti. Furgonët e vjetër që ofronin sanduiçe me sallam të gatuar në tepsi me vaj të stërpërdorur dhe të avulluar janë tashmë një kujtim i largët, sot kanë shumë pak klientë.

 

 

Lini nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *